DKM MusicDKM Music

Menu

Hoe weinig is nou no-budget?

No-budget is echt heel weinig

Als je echt geen budget hebt en ik vind het project leuk dan doe ik het voor niks. Ja, je leest het goed! Noppes, nada, gratuit, @ zero cost. Moet het wel echt heel leuk zijn, geen project van een half jaar (of het moet heeeeel leuk zijn). No-budget betekent ook zelf je bammetje en thermoskannetje meenemen.

Als de nood iets minder hoog is dan vul je in ieder geval de pot voor de kosten van de koffie en de drankjes.

Is de nood nog iets minder hoog, dan maken we gewoon wat afspraken vooraf. Doe een voorstel. Ik ben niet snel beledigd of teleurgesteld.

Is er een addertje onder het gras? Eh nee....of toch wel? Nou, hou er rekening mee dat ik mezelf als de "producer" van de opname beschouw. Mochten we heel toevallig een eeuwige kersthit opgenomen hebben dan deel ik voor eeuwig in de opbrengsten (niet waar overigens, slechts vijftig jaar, zie auteursrechten en dergelijke).


Van wie zijn straks de opnames?

Tenzij we vooraf andere afspraken hebben gemaakt zijn zowel de master als de afzonderlijke tracks 'eigendom' van de producent. Van de studio dus. Hetzelfde geldt voor eventueel beeldmateriaal. Dat neemt niet weg dat je als uitvoerende muzikant een aandeel in de zogenaamde naburige rechten hebt. Als componist tekstschrijver heb je natuurlijk het auteursrecht. Je krijgt in ieder geval een mixdown van je opname mee. Daar kwam je immers voor.

Het is daarom belangrijk dat we hierover bij elk project goede afspraken maken. Dat is misschien nog wel extra belangrijk als er werk van anderen wordt opgenomen. 

Foto door