DKM MusicDKM Music

Menu

Hoe zit het nou met de auteursrechten en zo?

Eigen werk uitbrengen of covers op spotify zetten?

Componisten en tekstschrijvers worden beschermd door het auteursrecht. Dat betekent dat je niet zo maar muziek van anderen in de openbaarheid mag brengen. Daarvoor heb je toestemming nodig van de rechthebbenden. Let op, dit geldt dus ook als je je opname gaat delen op Youtube of Spotify.

Als je bij mij muziek komt opnemen dan is het zaak dat je je daarin enigszins hebt verdiept, ik zal ook vragen wat je plannen zijn. Ik kan je van wat (wederom gratis) advies voorzien. Garantie tot de stoeprand, dat dan weer wel. Sowieso kan je de volgende websites eens bekijken van Muziek en Recht en die van Sena.

Als je eigen werk komt opnemen (leuk trouwens), dan leggen we wel even goed vast wie van de bandleden de componisten en tekstschrijvers zijn. De iets minder creatieve medespelers worden overigens ook netjes genoteerd. Dat doen we ook als er nog niet-bandleden een lijntje hebben meegezongen. Dit allemaal om de naburige rechten ook maar goed vast te leggen.

In alle gevallen zal ik steevast de master voorzien van een zogenaamde ISRC code zodat duidelijk is dat ik de producent ben. Dat je het weet! Ik kan je helpen met het doen van een zogenaamd i-depot voor je liedje. Dan ligt in ieder geval de datum en tijd vast van je creatie zodat niemand het later kan claimen (wel van voor de depot-datum dus, als je toch niet zo origineel blijkt te zijn).